Legendy o perlách

perla v lastuře    perlový náhrdelník     perly na kameni

Perly jsou jedním ze skvostů přírody, o jehož původu koluje množství legend a mýtů, svou popularitu si získaly již v dávných kulturách. Dodnes se lidé nemohou shodnout, jestli perly přinášejí štěstí nebo zármutek. Některé legendy je považují za slzy bohů a připomínají je v souvislosti s nevydařeným manželstvím. Podle jiné legendy zase perly znamenají štěstí, a pokud jimi někoho obdarujete, věnujete mu tím lásku a dlouhověkost.

Perly prý také umocňují důsledky našich činů. Zlí lidé by se jim tedy měli vyhýbat, protože jim perly vrátí zlo v podobě nemoci nebo neštěstí.  Léčitelé jim přisuzují schopnost posilovat nervy a intuici, mírnit bolesti a snižovat vysokou teplotu.

Každopádně v současnosti jsou perly považovány především za symbol ženské krásy a něžnosti a darované perly jsou kromě jiného rovněž symbolem úcty. Vždyť perlou často nazýváme to, co považujeme za nejkrásnější.

 

Zrození perel

 

Perly byly odjakživa spojovány především s láskou.

Například v hinduistické kultuře jsou perly spojovány s Měsícem a symbolizují právě čistotu a lásku. Dokonce jeden z prvních mýtů o původu perel pochází právě z hinduistické knihy. Nejvyšší Bůh Krišna sestoupil do oceánu, kde objevil první perlu a tu daroval své dceři právě v den její svatby. Perly měly chránit nevěsty od vdovství, zajistit šťastný manželský život a věrnost.

 

Také Řekové a Římané věřili, že nošení perel podporuje manželskou harmonii a partnerskou soudržnost. O Venuši, římské bohyni smyslnosti, krásy a lásky, se tradovalo, že se zrodila z mořské ústřice stejně jako perla.  

 

O perlách a lásce vypráví i jedna polynéská legenda. V tehdejší kultuře byly perly vždy synonymem čistoty a síly. Oro, bůh míru a plodnosti, nabídl černou perlu z ústřice jako znamení své lásky princezně Bora Bora.

 

Jak už bylo řečeno, zrození perel je v mnoha legendách spojováno i se slzami. Antická legenda považuje perly za slzy bohů. Řekové věřili, že nošení perel zabraňuje novomanželkám v jejich prolévání a legenda z Cejlonu říká, že slzy Adama a Evy vytvořily jezero, jež začalo rodit perly. Lidé věřili, že bílé a růžové perly byly ze slz Eviných, černé perly ze slz Adama. A protože  muži pláčou méně častěji než ženy, jsou černé perly vzácnější a dražší.

 

Černá perla měla pověst výjimečné hodnoty a vzácnosti. Jejich nošení si mohla dovolit jen královská rodina a šlechta. I proto začala být přírodní černá perla označována jako perla královen a zároveň jako královna perel.

 

Legendy o perlách

 

Podle staré čínské legendy se perly rodí v dračí hlavě. Zde pomalu rostou, a jakmile dosáhnou své plné velikosti, zachytí se mezi dračími zuby. Kdo chtěl získat perlu, musel tedy nejdříve zabít draka. Od té doby je každý vlastník perel v Číně považován za statečného člověka.

V Persii věřili, že když se po bouřce objeví na obloze duha, na místě, kde se duha setká se zemí, se objeví perla. Duhový původ vysvětloval pestrou škálu odstínů, ve kterých se perly nalézají. A nedokonalosti na jejich povrchu byly způsobeny blesky, které do perel udeřily.

Další romantický příběh vypráví o tom, jak se Měsíc v úplňku jedné noci koupala v tmavém oceánu. Její láska k němu a její světlo přivábily ústřice, které nesly ke břehu své černé perly. Kapky rosy, které na nich v paprscích měsíční záře ulpěly, vytvořily odlišné odstíny barev, kterými černé perly dodnes září.

Indické legendy praví, že perly jsou kapky měsíční rosy, které bohové proměnili ve vzácné klenoty a ukryli před světem do schránek škeblí.

Staré perské přísloví říká, že jsou perly slzy bohů, které klesly na dno oceánů.

Ať už jsou legendy pravdivé nebo ne, jedno můžeme říci určitě. Je až neuvěřitelné, jak v ošklivé skořápce jednoduchých živočichů může vzniknout něco tak krásného, jako je perla. Tento zázrak udivoval lidi od nepaměti a bude je udivovat i nadále.

 

                                                                                                                                                                                                                                            Pro eKrasy napsala Helča

 

...všechno co děláme, děláme srdcem...

Poznámka: Reklamní Balíčky jsou dostupné ve variantě pro firmy i pro eKrasky.

Firemní balíčky přizpůsobujeme každému zákazníkovi na míru, ať už logem, složením nebo počtem kusů. Podle toho se liší také cena, a proto je potřeba balíčky objednat buď přes mail: renata@conrescom.cz či telefon:+420 607 175 966 a nebo se nám ozvat prostřednictvím kontaktního formuláře a my se vám ozveme.

 

Pro eKrasky:

eKrasy Bílá perla (1)          eKrasy Růžová perla (1)          eKrasy Černá perla (1)

 

Pro firmy:

 

eKrasy Bílá perla (1)         eKrasy Růžová perla (1)           eKrasy Černá perla (1)

 

 

 

Zpět do obchodu