Péče o kameny

Asi vám neuniklo, že se traduje, že každý kámen má nějaký uzdravující účinek. Ne každý tomu věří, zní to dost ulítle, ale my to nezatracujeme. Konec konců člověk nikdy neví.
 
Kromě toho už jsme slyšeli i docela racionální vysvětlení toho, jak by to mohlo být. Z pohledu fyziky je každá hmota tvořena stejnými těmi nejmenšími částicemi. Rozdíl je pouze v tom, na jaké frekvenci tyto částice kmitají.
 
I člověk je takový velký shluk kmitajících částic. A tyto frekvence se trochu liší nejen u jednotlivých orgánů ale taky v závislosti na tom, jestli je orgán v pořádku, anebo v něm něco „nehraje“.
 
Pokud u sebe nosíme kámen, který má podobnou frekvenci jako zdravý orgán. Má měkká lidská tkáň tendenci přizpůsobit se frekvenci kamene, který je mnohem tvrdší a svou frekvenci kvůli tomu mění mnohem hůř. A tak dochází k té často zmiňované harmonizaci.
 
Kromě léčivých účinků se po generace předávají informace taky o tom, jak jednotlivé kameny čistit, zbavovat je negativní energie a nabíjet je tou pozitivní. Pro tohle jsme už racionální vysvětlení neslyšeli, ale pravděpodobně to funguje dost podobně, jako harmonizování. Prostě i takový kámen si musí jednou za čas odpočinout a nabrat energii, aby byl schopen s člověkem vydržet.
Ať už tomu věříte nebo ne, proč to riskovat?
 
Pojďme se tedy pro jistotu podívat, jak se takový kámen restartuje do stavu, kdy může lidem zase pomáhat.
Kámen se čistí, když si ho donesete domů (kdo ví, co po cestě k vám zažil) a pak zhruba jednou měsíčně, nebo kdykoli když budete mít pocit, že byl kámen v kontaktu s nějakou negativitou. Pokud jste hodně pověrčiví, můžete ho opláchnout vodou po každém nošení.
 
Způsobů, jak kameny čistit, je několik a ne všechny jsou vhodné pro každý typ kamene. Konkrétněji budeme rozebírat jednotlivé kameny příště. Teď vám chceme dát obecný postup, který je uplatnitelný skoro pro každý kámen.
 
Nejběžnější očista spočívá v omývání kamene proudem vlažné vody (3 – 5 minut) nebo v „louhování“ kamene v misce s vodou. Protože jsme spíše pro ekonomické a ekologické řešení, používáme namáčení do vody. Rozhodně při něm nepoužívejte žádné čistící prostředky. Ty by mohly kámen narušit. Po vytažení kamene z vodní lázně ho stačí osušit bavlněnou utěrkou.
 
Tím kámen odevzdá veškerou negativní energii. Pak ale potřeba mu dodat tu pozitivní. Pro aktivaci kamene je nejlepší využít jiné pozitivně nabité minerály, které mají schopnost nabíjet ostatní (nejuniverzálnější je třeba křišťál).
 
Pokud doma nemáte žádné nabíjecí kameny, můžete ten svůj pouze vyleštit flanelovým hadříkem a pak ho postavit na sluneční  nebo měsíční svit. Pozor, ne každý kámen snese sluneční světlo, univerzálnější je to měsíční a ideálně rovnou v úplňku. Jestli se váš kámen dobíjí na slunci nebo na měsíčním svitu je lepší vždy raději ověřit.
 
Mimo očistu od negativních vlivů je třeba o kámen pečovat i po stránce fyzické. Je to sice kámen, ale přesto se špatným zacházením může odřít nebo rozlomit. Kamenům určitě neprospívá styk s chemickými prostředky, proto je lepší šperk odložit při domácích pracích, koupání či při pohybu v prostředí, kde může dojít ke kontaktu s agresivními látkami. Některým kamenům nesvědčí ani dlouhodobé vystavení ostrému slunečnímu světlu.
 
V takových případech může dojít ke změně barvy kamene i ke změně jeho struktury. Takže jestli nechcete stále přemýšlet, jestli si šperk máte vzít nebo nemáte, noste ho všude, jen se zmíněnými riziky musíte počítat.
 
I přes správné zacházení se stane, že kámen prostě doslouží a je třeba se s ním rozloučit. Kámen rozhodně nevyhazujte. Zakopejte ho do hlíny nebo hoďte do vody. Zkrátka ho vraťte přírodě, odkud pochází.
Zpět do obchodu